Page 15 of 17

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Nov 13, 2018 8:11 pm
by attackrelease
hi spaghetti -

Are you controlling Ableton with TouchDesigner or do you have controls from Ableton sending into TD?

I recently completed a music video where I had written a bunch of automation in Ableton that was controlling parts of my TD patch. The way I made the offline render was to do a play-through of the song with Realtime turned on in TD to capture all the automation into a Record CHOP. Then, when I was doing the non-realtime rendering, I looked up the channel values based on the current frame of the timeline.

Is that the pipeline you would need?

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Wed Nov 14, 2018 3:25 am
by sunspider
Ableton doesn't have a concept of frames, so I'm not sure how "advancing the frame in Ableton" would work. You could advance the playhead position by the amount of time that would elapse in a frame if you were in realtime mode.

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Thu Nov 29, 2018 9:14 pm
by Ivan
Posted 1.17.0 in top post.

  • Changed default OSC Ports again. There were problems on too many systems. Send feedback if you have conflicts
  • Better sorting of output channels from abletonMIDI, abletonLevel, and abletonRack components.
  • Default Note Channel options on abletonMIDI to show a range of note channels before actual notes are received
  • Fixed a bug in the Demo Set where the abletonRack was broken

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Sat Dec 15, 2018 8:48 pm
by kendraplex
this is awesome

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Jan 15, 2019 11:22 pm
by nicobandoneon
attackrelease wrote:hi spaghetti -

Are you controlling Ableton with TouchDesigner or do you have controls from Ableton sending into TD?

I recently completed a music video where I had written a bunch of automation in Ableton that was controlling parts of my TD patch. The way I made the offline render was to do a play-through of the song with Realtime turned on in TD to capture all the automation into a Record CHOP. Then, when I was doing the non-realtime rendering, I looked up the channel values based on the current frame of the timeline.

Is that the pipeline you would need?


Hello! sounds great
Any tutorial on this?

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Fri Feb 01, 2019 2:44 pm
by kprasad1221
Hi Ivan,

Thank you so much for building this tool - it has been so fun to play with.

I am having an issue in consistently looping through ableton arrangement scenes

I am syncing a series of looks with TDAbleton. I reference a channel that counts up every time a TouchDesigner cycle completes, looping from 0-3. This count updates the 'scene to fire' string parameter, as well as the 'fire clip' boolean parameter, of the TDAbletonSong COMP.

Sometimes everything transitions perfectly. Other times, the same scene fires repeatedly. I find that if I have the network editor opened at the level of the TDAbleton COMP, the scene switching works as expected, but if i exit that view, the switching stops working.

Attaching my project below. Please refer to the 'TDAbleton Song' Comp and the 'Show Control' Comp inside of the project

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Feb 19, 2019 5:15 pm
by kprasad1221
^^Figured out my above issue - just wanted to post the fix here in case anyone else encounters a similar issue.

Touch is pull-based, so since the Null CHOP channel being referenced in the TDAbleton Song COMP was not being called for in perform mode, the Null CHOP was not cooking.

Going to the Common page of the referenced Null CHOP and switching cooking to 'Always' resolves the issue.

Thanks to everyone for their help and support solving this!

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Wed Apr 17, 2019 10:56 pm
by Ivan
Posted 1.18.0 in top post.

[*]All components now have selective cooking optional with par toggle (default is False)
[*]abletonSong now has current_cuepoint and tda_connected channels
[*]abletonSong now has callbacks onTDAConnectionChange and onSongInfoChanged
[*]tdAbletonmaster comp now has output with connected channel
[*]fixed channel prefix stripping in MIDI, level, and rack components

Note: I am now only testing as far back as TD version 2018 26590. Should work as far back as 2017 10k versions, but that's no longer guaranteed.

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Wed May 15, 2019 12:52 am
by Juddy
Hi,

I see the notes on the Wiki - Cue Points (a.k.a Timeline Locators): abletonSong Component property LastLocatorPassed. Also available via callbacks.

What I am wanting to do is cue a visual and send a message to Live to start playing from a particular Cue Point - locator. At the moment I can only see a way to do this from Live to send 'last locator passed' and trigger the visual from Live.

The notes on the Wiki give me the feeling I will need a few Python commands - any way to achive TD controlling triggering of Cue points with a simple linking/triggering such as you can with Clip slots?


Thanks very much,

juddy

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Sun May 19, 2019 10:16 am
by ezzzrrra
Trying to connect over network with TDAbleton - for some reason it works fine over Wi-Fi between two PC's, but when I try to connect a PC running Touch to a Mac with Ableton, the connection is almost impossible. Has anybody had a similar experience/know of a more seamless way of connecting via TDAbleton?