Page 14 of 17

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Sep 18, 2018 6:00 pm
by Ivan
Uploaded 1.15.0 to top of thread

  • Fixed bug with duplicate scene names only showing one scene
  • Added Cancel button to TDA Master warning dialog

Backwards compatibility warning: SongInfo['scenes'] is now a list instead of a dictionary indexed by name.

@benflock: the issue you reported is larger and will probably have to wait until TD 40k is released. I haven't been able to duplicate the problem, but I plan on building in a Track filtering mechanism like the one you hacked into TDA.py...

Thanks everyone for the feedback!

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Sep 18, 2018 6:46 pm
by benflock
Hey Ivan

thanks - sorry for slow reply - show opens tomorrow so will have time to upload the set for you to replicate later in the week

b

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Sat Oct 13, 2018 2:27 pm
by why
Not sure if this is a legit error or just ableton stupidity,

but if there's a scene without a name, you get the error:
Code: Select all
line 18, in onTableChange
SystemError: error return without exception set


also, are you able to connect to another computer on the network running ableton? I thought i tested it before and was able to, but using 1.15.0 gives the error that i can't connect.

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Sat Oct 13, 2018 7:13 pm
by Ivan
Important - TD build 26450 has an issue that breaks TDAbleton. Will be fixed soon!

Bunch of bug fixes released in 1.15.1 (at top of thread). Thanks to everyone that has reported issues.

  • Max issue - Macro numbers are no longer mixed up
  • Max issue - deleting or adding tracks no longer breaks connection with TDA devices
  • Max issue - TDA Rack devices have accurate help on "OUT" buttons
  • Adding cue points no longer causes textport error spam
  • Empty scene names no longer cause errors

I've heard people are having some trouble connecting, possibly due to new default of OSC port 8001 instead of 8000. Make sure your tdAbleton component and TDA_Master Live device have matching settings. If at first you don't connect, try a couple different ports. If you still have problems, do post here!

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Mon Oct 15, 2018 1:56 am
by nicobandoneon
Hello! The information that arrives from Ableton to TD without problems. But not from TD to Ableton. For example, when trying to change the volume of a track. Any ideas?

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Mon Oct 15, 2018 2:47 am
by Ivan
What TD build are you using? 26450 has a problem that will be resolved in next release.

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Oct 16, 2018 1:00 am
by why
ok rolling back to 25850

i noticed an error in 1.15.1 though.

It's on "chopexec_scrubWhenStopped" (Chop Execute) in the AbletonSong COMP. It's points to an absolute reference, when it could just be a relative one (since the CHOP is references is right next to it). I noticed this because my top-level/parent container wasn't named project1 and i got an error.

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Thu Oct 18, 2018 2:55 pm
by Ivan
@why: yikes, thank you. Will be fixed in 1.15.2

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Sat Oct 20, 2018 3:21 am
by Ivan
Uploaded TDAbleton 1.16.0

  • Fixes bad reference in chopexec_scrubWhenStopped
  • abletonSong now has song Loop Start and Loop Length controls/watchers
  • abletonSong now has onLoopStartPassed callback

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

PostPosted: Tue Nov 13, 2018 2:46 am
by spaghetti
Anyone know of a good way to render non-realtime TDAbleton controlled content?
Say for example if I wanted to render a video from Touchdesigner with realtime turned off, which slows touchdesigner so it can render every frame, as opposed to skipping frames, and have that slow down the TDAbleton connection as well so the content syncs up properly.

In an ideal setup, I would like to send OSC messages to Ableton to advance to the next frame. OR have some kind of midi clock sync going on. Any ideas?