Login | Register 
FEATURES
APPLICATIONS
DOWNLOADS
EDUCATION
BLOG
WIKI
FORUM
STORE

TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Share your components here. First one to 100 wins!

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby chris1144 » Sun Jun 24, 2018 3:31 pm

Very much looking forward to that multi-parameter Max device. Thanks for developing that!

Re abletonValueListener: Got it. I figured it was for the more individualized parts of live. Will look more into appending LOM parameters incase that's needed. Thanks for explaining.
chris1144
 
Posts: 17
Joined: Tue Oct 29, 2013 6:17 pm
Location: Brooklyn, New York

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Sun Jun 24, 2018 4:08 pm

No problem. Will be easier to explain with a specific case if you run into one. Basically, the expression created is sent directly to Ableton Live's Python, so will look just like something created using this: https://julienbayle.studio/PythonLiveAP ... ive9.6.xml, with the addition of a few macros I created for convenience, notably "SONG" which gives you access to the Song.Song object in that documentation.
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 169
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Thu Jun 28, 2018 4:59 pm

Uploaded 1.11.1 -

-abletonMapper component: use standard Ableton mapping system to control parameters from TouchDesigner. This method is faster, smoother, and does not create undo steps.
-fixed bug where abletonRack, abletonLevel, and abletonMapper don't work in master or return tracks
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 169
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby chris1144 » Wed Jul 04, 2018 12:02 pm

Ivan - Just connected the TDA Mapper - this is exactly what I was looking for!
Many thanks for developing this :)
chris1144
 
Posts: 17
Joined: Tue Oct 29, 2013 6:17 pm
Location: Brooklyn, New York

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Thu Jul 12, 2018 4:38 pm

Just uploaded 1.12.0

  • Fixes problems with unfound Max devices
  • Fixes problems with clip names not being updated
  • Fixes error messages when renaming cuepoints
  • Features for playing clips and scenes in abletonSong and abletonTrack
  • Add clip status callbacks to abletonTrack
  • Add play and stop callbacks for abletonSong
  • Better hiding of CHOP channels on macro and level devices
BACKWARDS COMPATIBILITY CHANGES:
  • abletonChainOrTrack component is now called "abletonChain". To properly update
  • abletonChainOrTrack components from old versions, change their clone sources accordingly before update.
  • abletonChainParameter has been removed in favor of putting all chain features into abletonParameter. To properly update abletonChainParameter components from old versions, change their clone sources accordingly before update.
    For packaging reasons, the Rack and AudioAnalyzer devices have been moved into TouchDesigner/TDA Project. Also, the TDA_Rack_OSC and TDA_Rack_MIDI_OSC devices have been moved into the subfolders of that project. If Live has trouble finding devices in your set from a previous version, use the ones found in TDA_Project.
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 169
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby why » Tue Aug 21, 2018 11:50 pm

Using the demo ableton live project (or a new one with with locators/cuepoints created) and using a brand new TDAbleton, the "last_cuepoint_passed" parameter doesn't update until you enable "Include Time Data", whereas when i use the demo .toe you provided, the cuepoint channel updates fine even without the "Include Time Data" parameter enabled.
why
 
Posts: 47
Joined: Mon Apr 27, 2015 3:14 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Wed Aug 22, 2018 3:42 pm

The cuepoints do depend on "Include Time Data". You're either looking in the wrong place or magic is afoot!
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 169
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby m1gUn0v » Tue Sep 04, 2018 6:38 am

Hi!

I have some errors appears, when selecting track in abletonTrack1 and abletonChain1 components. Tried to use demo projects, but the same problems.

TD 2018.25000
TDAbleton 1.12.0
Ableton 9.7.1

thx for feedback.
Attachments
Untitled-1 copy.png
Untitled-1 copy.png (54.3 KiB) Viewed 676 times
m1gUn0v
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 27, 2017 10:40 am

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Tue Sep 04, 2018 2:58 pm

Uploaded 1.13.0 to top of thread

@ m1gUn0v: please try this one
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 169
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

Re: TDAbleton - TouchDesigner Ableton Connection

Postby Ivan » Tue Sep 04, 2018 5:24 pm

1.14.0 posted. Sorry for the rapid fire updates! Two issues in one day.

Some important changes that could affect older projects:
  • TDAbleton now requires a TDA Master component on the master track of your Live set. Added a dialog that automatically creates one if it's missing.
  • Changed default OSC ports to avoid Resolume (and other programs') defaults. 8887 is now the default TD port. 8001 is now the default Ableton port. If you have trouble connecting with older TDAbleton projects, double-check that your tdAbleton master component in TD and your TDA Master device in Live have matching port settings.
User avatar
Ivan
Staff
 
Posts: 169
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:12 pm

PreviousNext

Return to Shared .tox Components

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest